3 készség, a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz

Nem általános alapkövetelményekről szeretnék most írni mint például: szeretet, bizalom, tisztelet. Tegyük fel, hogy ezek adottak. Ehelyett nézzünk meg ebben az írásban 3 olyan készséget, ami a kiegyensúlyozott párkapcsolatban és hétköznapok megélésében segít.

Első: az önreflexió képessége

Más szóval önvizsgálat, önmegfigyelés. Annak a képessége, hogy megfigyeld önmagad, némiképp eltávolodva egyes szituációtól, vagy adott esetben a saját nézőpontodtól. Azt is jelenti, hogy képes vagy megfigyelni saját gondolataid, érzéseid, test érzeteid, benned felbukkanó képeket.

Miért fontos ez a párkapcsolat szempontjából? Az önreflexióban fejlett személy, képes a rugalmasságra, tud alkalmazkodni, nagyobb kapacitása van az empátiára, röviden: szót lehet vele érteni egy konfliktusban.
Az első pont tehát arról szól, hogy képes vagyok “magamban” lenni, belső világom megfigyelni és azt némi objektivitással elemezni.

Második: szeretetteljes odafordulás

Másnéven: empátia. Ennél kicsit bővebben annak a képessége, hogy a másik személy nézőpontját fel tudjam venni, és át tudjam érezni. A készség persze nem elég, hajlandóság is szükséges. A vágy, hogy igazán megértsem a másikat, nagyon fontos a konfliktus helyzetekben. Továbbá annak a tisztelete, hogy attól még, hogy nem értünk egyet valamiben, a másiknak is joga van a sahát nézőpontjához.

Harmadik: határok és igények ismerete

Miként lehet úgy egyeztetni az igényeinket, hogy mindkét fél határai tiszteletben tarthatók legyenek? Mi van akkor, ha a párom átlépi a határaimat, és én nem tudom megtartani őket?
Ezek nagyon fontos kérdések és megválaszolásukhoz többek közt az első pontban összefoglaltakra lesz szükség. Önvizsgálatot kell tartanunk azzal kapcsolatban, hogy mik az elvárásaink magunk és a másik felé, mik az igényeink és hol vannak azok a személyes határok, melyeket meg akarok tartani és hol vannak a másik határai, melyeket tiszteletben kell tartanom?

A fent említett empátia nem azt jelenti, hogy ha átérzem a másik helyzetét, akkor a magam igényeiről, véleményéről megfeledkezve, megmentőként az ő javára kell döntenem. Az empátia azt jelenti, átérzem amiben vagy, és aztán visszalépve a magam nézőpontjába hozok döntést vagy foglalok állást.

Nem maradhatunk elveszve a másik fél világában, mert saját igényeinket és határainkat csak mi tudjuk képviselni. Önmagában ennek a pontnak a kiművelése nagyon sokat ad hozzá a kiegyensúlyozott párkapcsolat kialakításához.

Ha nem megy egyedül…

A fenti pontok talán egyszerűnek tűnnek, ám olykor segítségre lehet szükségünk begyakorlásukhoz.

Kapcsolódni akarunk, de elbeszélünk egymás mellett. Egységre vágyunk és gyakran magányt találunk helyette. Ilyenkor érdemes még egy konkrét krízis helyzet kialakulása előtt, segítséget kérni szakembertől.

Szívesen kísérlek párkapcsolati utadon. Időpont egyeztetéshez, kattints ide.