Lelki segítő – Miért nem olyan, mint a barátokkal beszélgetni?

Miben más egy képzett lelki segítő jelenlétében megnyílni, mint a baráti beszélgetések alkalmával?

Talán te is hallottad már ezt másoktól: minek menjek el egy idegenhez amikor a barátaimmal is meg tudom beszélni a problémáimat? Ez a bejegyzés, erre a kérdésre ad választ!

Először lássuk a különbségeket!


A lelki segítő:

  • Objektív: Barátaid jól ismernek. Rengeteg közös élmény és tapasztalat fűz hozzájuk. Vélhetően láttak már különböző élethelyzetekben és ezek alapján van rólad egy kialakult képük. Akkor miért ne feltételezhetnénk, hogy ők ismernek téged a legjobban, tehát ők tudják a legjobb tanácsot adni neked? Mert saját szemüvegükön keresztül tekintenek rád, amit közös élményeken túl, saját élettapasztalataik, személyiségük és világnézetük is formál. Egy számodra ismeretlen lelki segítő jelenlétében viszont, üres vászonra festheted le személyes történeted. Mivel nincsenek veled kapcsolatos korábbi tapasztalatai, nem fogja tudattalanul egy, rólad már kialakított kép irányába terelni a folyamataidat.
  • Bírálat mentes: Ki lesz az első aki a fejedhez vágja ha valamit elrontottál? Hát persze, hogy a barátok! Hiszen ez a dolguk, el is várjuk tőlük. Véleményük azonban az ő sajátjuk és ami nekik működik, nem biztos, hogy neked is fog. A lelki segítő nem mondja meg neked, hogy mit csinálj. Ám elkísérhet az úton, amíg megtalálod a számodra legjobb döntést.
  • Figyel rád: Volt már részed olyan beszélgetésben ahol te épp mesélsz, a másik fél pedig biztosít arról, hogy figyel rád, de közben kávét rendel, megír egy-két emailt és néhányszor félbe is szakít mert valami fontos jut az eszébe?

Sokan az első segítő beszélgetésük végén azt mondják, még soha senki nem figyelt rájuk és a mondandójukra ennyire. Az őszinte megnyíláshoz, a befelé figyeléshez és a belső transzformációhoz tér kell. Méghozzá az a tér, ami a lelki segítő és az őt felkereső között jön létre. Tér amiben figyelmet, jelenlétet, pozitív odafordulást és elfogadást kapsz.

Mitől gyógyító a segítő beszélgetés?

Egyrészt a fentiekben már megfogalmazott miatt. Ha belegondolsz, való életben az emberi kapcsolatainkat és beszélgetéseinket nem az itt megfogalmazott minőségek jellemzik elsősorban. Csak az, hogy valaki olyannal ülsz egy térben aki teljes elfogadással, ítélkezés nélkül fordul feléd, önmagában rendkívüli lehetőség.

Gyógyító hatással bír továbbá maga az emberi kapcsolat ami a segítő szakember és a hozzáforduló között kialakul.

Ugyanakkor gyógyulást elősegítő technikákban, pszichoterápiás eszközökben jártasnak lenni nem elég. A másik rész – az emberi kvalitás és a segítő szakember saját önismereti jártassága, úgymond “megdolgozottsága”, hitelessége – nagyobb jelentőséggel bírnak ezekben a folyamatokban mint gondolnánk.

Fontos a kémia!

Mint minden emberi kapcsolódásban, ebben is fontos, az összhang, a bizalom. Ez utóbbi kialakulásához idő kell ugyan, de az első találkozás alkalmával fontos, hogy azt érezd neked való a szakember személyisége. Ha úgy érzed együtt tudtok működni hosszútávon és jelenlétében bizalommal meg tudsz nyílni, az pozitív jel. Ha nem ezt érzed a személyes találkozón, keress tovább! Találd meg a számodra legmegfelelőbb lelki segítő szakembert, hogy harmonikus és gyümölcsöző közös munkába foghassatok együtt.

Egyéni önismereti folyamatba kezdeni a számodra megfelelő lelki segítő kísérésével az egyik legcsodálatosabb és legkifizetődőbb ajándék, amit adhatsz magadnak. Életünk egyes szakaszain mindannyiunknak szüksége van arra, hogy valaki ítélkezés nélkül meghallgasson, tanácsok osztogatása nélkül kísérjen és elfogadjon akkor, amikor mi magunk is elfogadhatatlannak érezzük magunkat.

Szívből kívánom neked, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb segítőt! Ha szeretnéd az én kísérésem mellett megélni önismereti folyamatod, keress bizalommal: ITT.