Mit illik a lánynak, mit lehet a fiúnak? Belénk nevelt minták

Meghatározó pillanatok

Apai nagyanyámnak nagyon határozott elképzelései voltak arról, hogy mit illik a lányoknak, és mit lehet a fiúknak. Míg az öcsém és az unokatestvérem a kertben játszhattak, nekem poros szőnyegeket kellett kiporszívóznom, és az ő ágyukat bevetni. A nő kiszolgálja a férfit – egy, a belém nevelt minták közül.

Az, hogy gyerekkorunkban milyen viselkedést erősít meg a környezetünk, és melyeket büntet, megtanítja számunkra azt, hogy mikor, és hogyan vagyunk szerethetőek, és mikor elfogadhatatlanok.

Nem különös, hogy konfliktusban a nők hamarabb kezdenek arról fantáziálni, hogy velük, belső értékükkel, vagy fizikai megjelenésükkel van valami probléma, míg a férfiak attól rettegnek, hogy nem tesznek eleget, nem keresnek eleget vagy nem elég férfiasak?

Nagy eltérés van aközött, hogy mire kondicionálja a család és a társadalom a két nem szülötteit. A lányok akkor kapnak elismerést, ha csendben vannak, tiszták, illedelmesek és csendesek. A fiúk akkor, ha vagányak, aktívak, bevállalósak, nem sírnak és nem panaszkodnak. Nagy hiba erre legyintve azt mondani, hogy a gyerekek úgysem emlékeznek mindenre. Igaz. Mindenre talán nem. A tudatos tudatukkal talán nem.

“Semmibe nem merek belevágni. Egyszerűen nincs önbizalmam.”

Több kliensem keresett már fel ezzel a témával. Amikor elkezdtük felgöngyölni a személyes történeteket, mindig egy, vagy több meghatározó gyerekkori élménynél kötöttünk ki.

Nem csak világnézetünket magunkról kialakuló képünket is nagy mértékben formálják szüleink. Egy gyerek számára amit anya és apa mond nem csupán vélemény, hanem maga a törvény. Fundamentális igazsággá válik bennünk az, ahogyan ők látják a világot, cselekszenesm és az, ahogyan velünk viselkednek felénk fordulnak.. Sok évig – néhányan egy egész életen át – ezekhez a kezdeti tapasztalatokhoz igazítjuk saját életünket. Ezek a belső minták, ami alapján élünk.

Saját önismereti élményeim ugyanezt mutatják. Minden, a karakteremet formáló nézetem, valamilyen, rám erősen ható gyerekkori élményben gyökerezett.

Gyógyulás

Nem elég tudni, hogy egy régi élményünk rossz volt nekünk, foglalkoznunk kell ezzel az élménnyel, ha meg akarjuk változtatni azt, ahogyan hat ránk.

T is meg tudod gyógyítani saját sebeidet. Megadhatod magadnak azt, amit régen nem kaptál meg.

3 dolog kell hozzá: hajlandóság, bátorság és a megfelelő kísérő.
Mert vannak helyek, ahová nem lehet egyedül elmenni.