Három fázis amin keresztül fogsz menni válás után – így haladd meg őket!

Mind mások vagyunk egy kicsit és másképp élünk meg dolgokat. Bizonyos életeseményekre mégis hasonlóan reagálunk. Ez válás után is így van. Míg a történet ami hozzád és a kapcsolatodhoz fűződik egyedi, maga az élmény kollektív –  sokan éljük meg egyformán.

Mik azok a fázisok amiken majdnem biztos hogy te is keresztülmész?
A harag a másik fél felé, harag önmagad felé, és az érzelmi bezárkózás.

Első fázis – harag a másik fél felé

„Hogy tudtam hozzád menni feleségül?!”
Nagy általánosságban elmondható, hogy a válás mint szándék, nem békés és harmonikus körülmények eredményeként fogan meg. Elképesztő indulatok törhetnek ilyenkor felszínre, és ennek elsődleges céltáblája a másik fél lesz. A higgadtság kifejlesztése a másikkal szemben rengeteg gyakorlást igényel, ám hosszútávon kifizetődő készség. Nem csak magadnak teszel jót vele, de ha esetleg gyermekeitek is vannak, akkor iszonyatosan fontossá válik, hogy ők ne azt hallgassák, ahogyan egymást szidalmazzátok.

Második fázis – megvetés önmagaddal szemben

„Hogy lehettem ilyen vak?”
Az önvád, önmagunk megkérdőjelezése, önbizalmunk csorbulása szintén gyakori élmény válás közben és után. Néha nagyon nehéz józan ésszel megérteni, hogyan vált idilli életünk keserű marakodássá. Olykor, pedig azt, hogy miért nem figyeltünk fel hamarabb az utólag annyira nyilvánvaló, intő jelekre. Önmagad, múltbeli döntéseid és a kialakult helyzet teljes elfogadása tud túllendíteni ezeken. Annak az énednek az elfogadása, aki anno a házasság, és egykori házastárs mellett döntött, hosszas folyamat lehet, légy magaddal türelmes.

Harmadik fázis – bezárás

„Nekem többé nem kell párkapcsolat!”
Ez a szakasz eltarthat egy darabig és sokáig jól is érezheted magad benne. Egészen addig, amíg azzal az igénnyel van őszinte összhangban, hogy egyedül legyél. Hogy mennyi időnek kell elteltnie két kapcsolat között, erre nincs pontos recept. Annyi bizonyos, hogy egy kapcsolat elgyászolásához akkor is idő kell, ha te akartál belőle kilépni, vagy örülsz neki, hogy véget ért. Adj magadnak időt erre.

Kapcsolatrendezés

Mindegy miként vélekedsz előző partneredről, a kapcsolat akkor is minden bizonnyal rengeteg tanulságot rejteget számodra, melyek megértése érettebb, bölcsebb emberré tehet.

Ha pedig az a cél, hogy az előzőtől eltérő kapcsolataid legyenek a jövőben, akkor kiváltképp érdemes időt és energiát szentelni az önismeretednek, hogy megfelelőképpen fel tudd dolgozni a történteket.

Önismeret segítségével megismerheted magad és korábbi döntéseid tudatalatti mozgatórugóit.

Ha szeretnél dolgozni magadon és kipróbálni azt a 7 lépcsős kapcsolatrendező módszert, amit szerintem minden elvált, vagy mély nyomot hagyó szakítást megélőnek érdemes lenne végigcsinálnia, akkor várlak szeretettel! Keress bizalommal itt: Kapcsolat.