Értem én, hogy ‘self-help’ de megmondanád mit kell tennem?

Avagy az igazi változás kulcsa

Amikor elkezdek egy klienssel foglalkozni, előfordul, hogy elhangzik a kérdés: és akkor most mit csináljak?
Vagy megjelenik az elvárás, hogy megmondjam, mit tegyen.
Amikor kedvesen figyelmébe ajánlom, hogy itt egy dolog nem fog megtörténni, még pedig az, hogy én megmondom mit kell tennie, néhányan meglepődnek, hiszen tanácsadásra jöttek hozzám.

Miért hangoztatják annyit, hogy csak te lehetsz saját megmentőd? Hogy a válaszok benned vannak, és egyedül te tudod magad meggyógyítani?

Mert te vagy az egyetlen, aki változtatni képes az életeden. Beszéljünk kicsit a tanulás szintjeiről. A megértés első lépcsője az intellektuális szint. Saját példa! Évekkel ezelőtt elkezdett foglalkoztatni az a kérdés: vajon miért játszódik le minden kapcsolatom ugyanúgy? (Ennek a felismerésnek az átütő erejéről azóta írtam egy e-bookot is amit itt tudsz letölteni: e-book.)

Akkoriban még nem tanultam pszichológiát, de egy ilyen témájú könyvben olvastam, hogy annak, milyen képet őrzök magban a szüleimről és milyen tőlük tanult viselkedést követek, köze lehet a kapcsolataimhoz. Megértettem, de csak a fejemmel. Örültem és gondoltam, most, hogy ezt tudom, az ügy le is van tudva ennyivel. Jöhet a herceg!

De nem jött. Semmi nem változott a párkapcsolati dinamikáim terén.
Majd ahogy évekkel később elkezdtem önismerettel foglalkozni – tehát nem csak olvastam róla – hanem sajátélmény szinten megmerítkeztem mélységeimben, életemben először megértettem a stratégiát amit kapcsolataimban követek és azt is, miért és hogyan alakítsak ki új mintákat.

Aha! Már érzem!

Az ‘Aha!’ pillanat – amikor leesik a tantusz és jó nagyot koppan – az egyik jele, hogy megérkeztél a tanulás második szintjére. Amikor az információ igazságát testedben érzed és nem csak a fejeddel érted. Ez egy mélyebb szintű megértés.

Sokan itt megállnak. Pedig a lényeg, ezután következik. Amikor az új tudást, megértést, átülteted a gyakorlati élet szintjére és aszerint cselekszel. Ez az a lépés, amely a valós és tartós változást fogja elhozni számodra. Amikor a már ismerős helyzet felbukkan, végre lehetőséged van másképp reagálni és másképp cselekedni, mint korábban. Itt törik meg a jól megszokott dinamikák, régi minták bűvköre.

Te vagy a kulcs. Mi segítők, a tükrök vagyunk, mellyel igazabb önmagadra tekinthetsz. Én hiába mondanám meg mit kell tenned, egyedül te tudsz átégni saját belső utadon, hogy megérkezz a tudatosság, a tapasztalás egy más szintjére ahol a változás lehetséges.

Amennyiben készen állsz belevágni az egyéni önismeretbe és szeretnéd megérteni tudatalatti, párkapcsolati mintáidat, várlak szeretettel! Itt tudsz velem kapcsolatba lépni: Kapcsolat.

Gyere is kövess Instagramon és beszélgessünk!