Tartós és boldog párkapcsolat. Hogyan?Így!

Áh igen, boldog párkapcsolat. Mind erről álmodozunk, sokan már gyerekként. Hiszen csak elég szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy megtaláljam hozzá a megfelelő embert, vagy mégsem?

Sokáig azt fantáziáltam, hogy a “Nagy Ő” megismerése lesz majd életem csúcspontja, csak arról nem tudtam, hogy az igazi buli akkor kezdődik, amikor a rózsaszín köd elmúlik. Mivel lehet életben tartani a kölcsönös érdeklődést és szép élményekkel teli hétköznapokat hosszútávon? Nos, talán több gyakorlati tipp van rá, mint hinnéd. Lássuk őket!

A nulladik lépés – összeillünk?

Egy párkapcsolat akkor rendelkezik a potenciállal, hogy hosszútávon jó lehessen, ha a benne lévő felek összeillenek. Na puff. Ez egyszerű, igaz? Maga az ember egy dinamikusan változó folyamat ezért nem szeretek skatulyákat használni, mert annál színesebbek vagyunk. Ám párkapcsolati tanácsadáson mégis valamiféle támpontot kell adnunk a kliensek kezébe, s az egyik ilyen remek segédeszköz melyen keresztül jobban meg lehet érteni ezt a témát, a Párkapcsolati Összeillés 3 dimenziója. Erről külön írok is és beszélek is – videókért KATTINTS IDE – , mert összetett téma. Most röviden annyit, hogy ha úgy érzed már a kezdetektől (vagy közepétől) döcögnek a dolgok, akkor érdemes először az összeillés szempontjából megvizsgálni a kapcsolatot.

Cél az örök szerelem?

Nem. De lássuk bővebben, hogy miért. Az a bizonyos fellángoló, szenvedélyes, mámoros, racionalitást sutba vágó szerelem elmúlik. Mindig. Valahol 6 hónap és 2 és fél év közötti az élettartama.

Ilyenkor sokan elkeserednek és azt gondolják, hogy ha hosszú kapcsolatot szeretnének, akkor meg kell elégedniük valami szürke, víz ízű, lapos, unalmas verzióval. Ez távolról sem igaz! A megoldás, a társszeretet kifejlesztése.

Szövetséggé válni

Nem kifejezetten kedvelem a társszeretet szót, mert személytelennek hat. Én a fenti alcímben szereplő szövetség szót jobban szeretem. Ha a párnak van tudatossága és hajlandósága arra, hogy a kezdeti, múló lángolás napjaiban tudatosan a kapcsolatuk építésének szentelje figyelmét – és a nulladik pontú összeillés és adott köztük – akkor válik elérhető lehetőséggé a hosszútávon is mindkét fél igényeit kielégítő, boldog párkapcsolat.

Boldog párkapcsolat – néhány gyakorlati tipp és ötlet

#1 Beszélgessetek rendszeresen! Ez az egyik legfontosabb dolog ami az intimitást és a szövetség érzetét mélyíteni fogja köztetek. Ne csak rosszról – de arról mindenképp! – hanem a jóról is. Itt elsősorban a belső élmény megosztás a cél, nem a napi daráló átbeszélése.

#2 Legyetek kíváncsiak egymásra! Osszátok meg mind az örömöket, mind a nehézségeket egymással. Ha nem vonod be a másik felet a saját világodba és élményedbe, rövid időn belül elkezdődhet a kettőtök közötti kapcsolódás meglazulása. Milyen kérdések segíthetnek a kölcsönös bevonódásba. “Benned mi van <TÉMA> ezzel kapcsolatban?”; “Mit tehetek ma érted?”.

#3 Csak őszintén! Neked milyen igényeid vannak a kapcsolatban? És a párodnak? Mi az, ami ezek közül ami elég figyelmet kap és mi az, amiben esetleg hiányt érzel vagy szeretnéd, ha a másik jobban figyelne rá? Ki van mondva köztetek, hogy bizonyos fontos témákban – szex, pénz, gyerek téma, közös jövő, konfliktus megoldás – ki hányadán áll vagy ott tornyosul köztetek a ki nem mondott dolgok feszültsége?

#4 KÖZÖS minőségi idő – sokan, főleg ha már gyerekeink vannak, alá rendeljük magunkat és minden időnket a tennivalóknak. A legkönnyebb a minőségi időből elvenni amikor úgy érezzük más életterületeken nagy a nyomás. De mi lenne, ha a héten 1 napot, vagy adott napon néhány órát kineveznétek MI időnek és abban az időtartamban KIZÁRÓLAG egymással foglalkoznátok?

#5 Tanácsadás – párkapcsolati tanácsadásból nem csak azok profitálhatnak akiknél már “igazán nagy a baj”. Sőt! Miért ne kérjünk segítséget, meglátást, egy másik nézőpontot még a krízis előtt? Ha objektív nézőpontra és megértő fülekre van szükséged, várlak szeretettel, keress bátran!

Ha készen állsz olyan dolgokat megtanulni saját párkapcsolati mintáidról, melyek megismerésével álmaid párkapcsolatát is megtalálhatod, akkor EZ A TANFOLYAM neked szól! Kattints ide és tudd meg, mi az, amit sosem tanítottak meg nekünk a párkapcsolatokról!
TUDATOS PÁRKAPCSOLAT TEREMTŐK TANFOLYAM!